Africa Music School

Vanaf Januari 2023 zal Africa Music School, gelegen in een buitenwijk van Kampala, een partnerorganisatie van Muziek voor Kinderen zijn. Tijdens het bezoek aan Oeganda van Samira en Josien in de zomer van 2022, kwamen zij per toeval terecht bij deze organisatie. Na verder contact bleken Africa Music School en Muziek voor Kinderen gelijke doelen te hebben en dus besloten we samen te zoeken naar manier om elkaar te versterken. 

Africa Music School is een organisatie die muziekles biedt aan kinderen in hun community (Masajja, Oeganda). AMS is opgericht door Francis Kalema, ooit zelf wees en leefde op straat in Kampala. Francis, of Franke, werd naar eigen zeggen ‘gered door de muziek’. Hij kwam terecht bij verschillende muziekprojecten in Kampala en hierdoor raakte hij van de straat af. Nu wil Franke ook andere kinderen helpen om een beter leven te krijgen door de inzet van muziek. 

Africa Music School focust voornamelijk op de ‘less privileged’ en kwetsbare kinderen in de community, omdat zij nergens hebben om heen te gaan. Muziek is hun tool om kinderen te redden en hun talenten te ontdekken om ze zo een levensdoel te geven. Het uiteindelijke doel van de organisatie is om een echte universiteit te worden waar kinderen vanuit het hele land muzieklessen kunnen genieten. Momenteel geeft AMS al meer dan 270 kinderen en jongeren les. Dit zijn vooral kinderen die niet de mogelijkheid hebben regulier onderwijs te volgen. Door gratis muzieklessen aan te bieden, ontvangen de kinderen toch enige vorm van scholing en biedt het ze een uitweg van de straten van de stad. Dit zijn doelen waar Muziek voor Kinderen natuurlijk volledig achter staat. 

Cevic School for the Blind

Per 1 januari 2023 zal Muziek voor Kinderen een project ondersteunen op de Cevic School for the Blind. Dit is een school waar Franke, met zijn AMS team, meerdere keren per week les gaf/geeft. De kinderen op de school zijn allemaal erg slechtziend of helemaal blind. Hierdoor hebben zij vaak een zeer slechte plek in de maatschappij. De directrice van de school is zelf de moeder van een kind met een visuele beperking. Zij merkte dat er nergens plek was voor haar kind en dat de mensen in haar omgeving ook helemaal niks met haar blinde kind te maken wilden hebben. Daarom richtte zij zelf een school op, speciaal voor kinderen met een visuele (en soms óók verstandelijke) beperking. Africa Music School gaf voorheen les op de school, maar kon door oplopende kosten het project niet voortzetten. Aangezien deze doelgroep – kinderen die anders geen muziekles krijgen en erg kwetsbaar zijn – nauw aansluit bij Muziek voor Kinderen, besloten wij hier in te springen en een partnerschap aan te gaan met Africa Music School. AMS zal voorzien in de lessen, docenten, instrumenten, etc. en Muziek voor Kinderen zal deze kosten betalen. Josien en Samira hebben tijdens hun bezoek zelf mogen ervaren hoe belangrijk en impactvol muziek is voor de kinderen op deze school. Elk vrije uurtje werd besteed door te luisteren naar de radio en proberen mee te zingen. Wij zijn dan ook super trots dat wij aan hun liefde voor muziek kunnen bijdragen. Door samen te werken met Africa Music School hopen wij nog meer kinderen te kunnen bereiken en helpen door het aanbieden van muzieklessen, vooral deze kwetsbare doelgroep. Wij kijken uit naar alle mooie beelden!