Onze stichting

Stichting “Muziek voor Kinderen” is opgericht om muziek in het leven te kunnen brengen van kwetsbare kinderen en kinderen in een kansarme omgeving. Kinderen die graag muziek willen maken maar daar door omstandigheden de mogelijkheden niet voor hebben. De muziekprojecten bestaan uit oriëntatie op verschillende instrumenten, instrumentale lessen, samenspel, bandcoaching, optredens en uitwisselingen.
Donse gelden die de stichting binnenkrijgt worden besteed aan instrumentarium, vergoedingen voor plaatselijke docenten  en kosten rondom workshops, optredens en uitwisselingen zoals kostuums, vervoer, eten en drinken. Bestuur en muziekdocenten uit Nederland werken geheel op vrijwillige en onbezoldigde basis.

Oprichting

Monique Udo is oprichter en voorheen één van de uitvoerders van de projecten.
“Het plezier wat ik zie bij kinderen als ze muziek maken en de blijdschap en trots als ze ontdekken dat ze iets kunnen op een instrument  is zó hartverwarmend. Vooral kinderen die in moeilijke omstandigheden opgroeien, zoals weeskinderen, kinderen met HIV/Aids of kinderen in een moeilijke gezinssituatie, kunnen zich enorm optrekken aan het muziekmaken. Voor deze kinderen in het bijzonder heb ik de stichting Muziek voor Kinderen opgericht. Ik heb de stichting tot eind 2016 met enorm veel plezier geleid en grotendeels de projecten zelf uitgevoerd, naast de docenten ter plaatse. Helaas zorgde toenemende verlamming als gevolg van de ziekte ALS ervoor dat ik mijn werkzaamheden moest neerleggen. Ik ben ontzettend blij en dankbaar dat Samira Kaya en de nieuwe bestuursleden de stichting willen voortzetten. Ikzelf zal op de achtergrond betrokken blijven.”

Op 14 juli 2021 is Monique helaas overleden. Als directeur, bestuur, docenten en vrijwilligers proberen wij haar werk zo goed mogelijk voort te zetten.

Waarom Muziek?

Buiten het feit dat kinderen gewoonweg heel veel plezier kunnen beleven aan muziek maken, kan het enorm veel bijdragen aan hun ontwikkeling. Daarnaast kan het talentvolle kinderen in een achterstandssituatie een mogelijkheid geven om deze situatie te ontstijgen.

De kinderen waarmee we werken hebben hun ouders verloren, moeten leven met HIV of hebben andere trauma’s. Zij vinden in het musiceren een belangrijke uitlaatklep. Daarnaast kunnen ze er hun creativiteit in kwijt en er hun eigen stem in vinden. Het  is goed voor hun zelfvertrouwen en hun zelfbeeld. Tijdens het samenspelen in een groep leren ze naar elkaar te luisteren, op elkaar te reageren, verantwoordelijkheid te nemen en samen te werken. Verder wordt in steeds meer studies aangetoond dat muziekbeoefening goed is voor de cognitieve ontwikkeling.

Muziek voor Kinderen zet zich in om muziek te brengen in het leven van kwetsbare kinderen en kinderen in een kansarme omgeving. De kinderen hebben bijvoorbeeld geen ouders meer, hebben een ziekte zoals HIV, leven in extreme armoede of hebben ouders die verslaafd zijn of werken als prostituee.

Muziek voor Kinderen werkt in verschillende delen van de wereld. Momenteel lopen er projecten in Oeganda, eerder ook in India. Ook in Colombia is een project in opstartfase.

Tijdens kennismakende muziekactiviteiten ervaren de kinderen wat het is om een instrument te bespelen en samen muziek te maken. Kinderen die belangstelling hebben, kunnen daarna instrumentale lessen volgen en in een muziekgroep spelen. Voor talentvolle kinderen is er een meerjarig traject met zo mogelijk begeleiding naar beroepsmatige uitoefening als musicus of muziekdocent. Wij werken hierbij met zowel lokale als internationale docenten.