Drumlessen voor Wipe A Tear – Feest Thea en Pieter Endedijk

In het gezin waarin ik opgroeide stond muziek centraal. Muziekles was vanzelfsprekend.

Hoe anders is dat in een land als Oeganda, waar veel kinderen opgroeien in armoede, of onder kwetsbare omstandigheden.In het tehuis Wipe a Tear Foundation in Kampala  wonen zo’n 60 kinderen die geen ouders meer hebben. In dit tehuis wordt sinds 2019 muziekles gegeven door Tony Sentamu en Claire Nakibuule. Zij zijn beiden ook opgegroeid in een weeshuis en kregen daar muziekles van de oprichtster van Muziek voor Kinderen, Monique Udo. Nu kunnen zij hun vaardigheden en passie overdragen aan een nieuwe generatie.

Naast muzieklessen krijgen de kinderen in Wipe a Tear ook dansles, van Rachael Kendra. Een combinatie van moderne dans en traditionele afrikaanse dans. Vorig jaar heeft Muziek voor Kinderen gezorgd voor afrikaanse trommels, om bij de danslessen te gebruiken.
Dit jaar willen wij de kinderen de kans geven om ook zelf deze traditionele trommels te leren bespelen, zodat er bij optredens geen externe trommelaars meer ingehuurd hoeven te worden. In bijgaand filmpje zie je drumleraar Kim drummen en aanwijzingen geven over de dans. Hij zal de komende tijd de kinderen ook drumles gaan geven.

We zien dat de kinderen enorm veel plezier beleven aan de muziek- en danslessen. Maar daarnaast vinden wij het ook belangrijk dat de muziek hen kan helpen om financieel onafhankelijk te worden. Het is voor Oegandese jongeren extreem moelijk om een zelfstandig bestaan op te bouwen. Tony en Claire kunnen door lesgeven en optreden in hun eigen levensonderhoud voorzien, en we hopen dat dat ook voor enkele van de kinderen geldt die zij nu lesgeven.

Petra Griffioen (bestuurslid Mvk)

De bijdrage voor deze actie kan worden overgemaakt op bankrekening nummer NL06TRIO0320055892 ten name van Stichting Muziek voor Kinderen te Amsterdam – graag onder vermelding van feest Thea&Pieter