Projecten

Lopende projecten:


Movimiento Manglar, Colombia


Eerdere projecten:Poder Joven, Jardín de Amor en Straatkinderen Medellín (Medellín, Colombia)

In het voorjaar van 2020 was Samira in Medellín om muzieklessen te geven en een muziekproject op te proberen te starten in Colombia, in samenwerking met Stichting Straatkinderen Medellín. De projecten waar Straatkinderen Medellín alleen voetbal gaf mochten wij aanvullen met muziek. Er was les in tehuis Jardín de Amor, een permanente opvang voor kinderen waar ouders niet voor wilden of konden zorgen, en Poder Joven, een voor- en naschoolse opvang voor kinderen van verslaafde ouders, vaak ook in de prostitutie. Ook hielp Samira bij de muzieklessen op de locatie van Straatkinderen Medellín, waar Dario Eraso lesgeeft. Hij en Derk Norde benaderden ons voor een samenwerking voor het Proyecto Manglar. Momenteel geeft Dario les in meisjestehuis Ángeles de Amor. Er is een uitwisselingsproject bezig tussen de muziek- en Spaansleerlingen van het Hyperion Lyceum in Amsterdam en deze meisjes. Ook zijn we met hen bezig met het bovenstaande Yo Viajo project.

Muzieklessen in het kindertehuis St. Mary Kevin Orphanage Motherhood.

Van juli 2011 tot en met 2016 liep een groot project in St. Mary Kevin in Kajjansi, een dorp niet al te ver van de hoofdstad Kampala. In het tehuis wordt veel aandacht geschonken aan creatieve uitingen.
Muziek voor Kinderen ondersteunt de muziek- en dansactiviteiten (brass band, popband en traditionele dansgroep) met geld voor lessen door lokale docenten, instrumentarium en vrijwilligers. In mei 2014 bezochten de Five Stars, een getalenteerde muziek-en dansgroep van SMK Amsterdam voor een uitwisseling in het kader van het Muziekmaatjes Project. Ze traden op samen met hun Nederlandse Muziekmaatjes. Het project stopte in 2016. 

In 2019 werd het project nog een keer nieuw leven ingeblazen met een paar maanden aan muziekles. Tony Sentamu, Brian Nsubuga en Samira Kaya gaven les in voornamelijk ukelele, blokfluit en kazoo en lekker zingen met de klassen. Hiernaast namen zij soms de brassbandles over. Helaas ging het weeshuis die zomer failliet en betekende dit dat ook het muziekproject geen toekomst meer had.


Muzieklessen in het Hearts-Vision Home in Kampala.

Dit project is in 2014 gestart. Monique Udo bracht een bezoek aan het huis waar 16 ex-straatkinderen wonen en maakte gedurende een week muziek met ze.
Sindsdien kregen een aantal kinderen wekelijks keyboard/gitaarles van een plaatselijke docent. In januari 2015 startte Marco de Jong, student van het Utrecht’s conservatorium, met zijn afstudeerstage in Hearts Vision. Hij begeleidt de kinderen bij het schrijven van eigen rapnummers en het resultaat is op cd opgenomen. Het project stopte in 2016.

Tulip Garden (nabij Vijayawada, Andhra Pradesh, India)

Tulip Garden is een  kindertehuis, gebouwd door “Stichting Derde Wereld Hulp” (SDWH) uit Amstelveen.  Er wonen zo’n 65 kinderen.
Het muziekproject is in 2009 gestart met een intensief traject van 4 maanden door Monique Udo.  Sindsdien werkte zij jaarlijks enkele weken met de  “Tulip Garden Music Group” en geeft de groep in die periode concerten op scholen, tehuizen, ziekenhuizen etc. Daarnaast kreeg een groep van zo’n 8 kinderen wekelijks keyboardles van een plaatselijke docent. Na verloop van tijd begon één van de deelnemers aan dit project het pad van beroeps muzikant! Het project stopte in 2016.

Muziekmaatjes
Sinds mei 2012 is een aantal Nederlandse kinderen “muziekmaatje” met de jonge muzikanten van St. Mary Kevin. Door middel van brieven, video’s en skype ontmoetingen, maken ze kennis met elkaars leven en laten ze elkaar horen waar ze muzikaal mee bezig zijn.  Twee maal per jaar organiseert MvK een “Muziekmaatjes Concert” , een benefietconcert waar geld bijeen wordt gebracht voor de projecten. Momenteel ligt dit stil, maar we zijn hard aan het werk om dit weer werkende te krijgen.

Muzieklessen op basisscholen in Amsterdam-Oost.

Dankzij een subsidie van het Do-Ut-des cultuurfonds hebben wij in 2011 instrumenten kunnen aanschaffen. Hiermee gaf Monique Udo naschoolse muziekles op diverse basisscholen in Amsterdam-Oost en komen kinderen die nog niet vertrouwd zijn met muziekles, op een laagdrempelige manier, in hun schoolomgeving, in contact met muziek.

Eenmalige muziekworkshops en korte projecten sinds 2010:

2011: 2 daagse workshop in children’s home Baan Gerda in Thailand.

– 2011: dagworkshop voor kinderen via de HIV vereniging Nederland.

– 2011: 2 daagse workshop aan kinderen in Soweto, in samenwerking met Methapo Edutainment.
Incidentele ondersteuning van de muzieklessen van Methapo vanaf 2011.

– 2012: International Music Week in de Kigali Music School, Rwanda.
Lessen aan leerlingen van de Kigali Music School, aan youth leaders van Musicians Without Borders en uitwisseling met de Five Stars uit Uganda.

– 2014: muzieklessen aan kinderen in de Dapperbuurt voor SW Dapper.

– 2014: twee weeks project in het Lord Buddha Home for Children in Bodhgaya, Noord-India.

– 2019: een weeks project op de basisschool Bright Angels in Katooke, Oeganda.

– 2019: Meerdere muziekworkshops in AZC Wilinklaan in Osdorp