Wipe a Tear

Wipe a Tear is opgericht in 2013 door Emmanuel Mulindwa, die zelf opgroeide in het St Mary Kevin weeshuis, waar jarenlang een project van Muziek voor Kinderen heeft gelopen, met onder andere de Five Stars (vijf saxofonisten uit het muziekproject in SMK). St Mary Kevin Orphanage Motherhood is helaas failliet gegaan, maar we zijn daarom in 2019 dit nieuwe project gestart in Wipe a Tear Child Foundation. Het tehuis is gelegen in de wijk Masaja, in Kampala. In het tehuis wonen momenteel zo’n 60 kinderen.

Tony Sentammu en Claire Nakibuule (beide oud-leerlingen van Monique, opgegroeid in SMK en onderdeel van de Five Stars) hebben afgelopen jaren intensief muziekles gegeven op Wipe a Tear. De kleine kindjes kregen van hen les op blokfluit, melodica (blaaspiano) en ukelele, de oudere op gitaar en saxofoon.De danslessen op Wipe a Tear worden verzorgd door danslerares Racheal. Ook zijn er sinds dit jaar drumlessen van Kim. De kinderen leren hier de traditionele trommels te bespelen en kunnen zo zelf de dansers begeleiden.


Tijdens de corona-periode maakten we met kinderen van 3 verschillende continenten samen een muziekclip. 3 meiden van Wipe a Tear deden ook mee met dit project Yo Viajo.


Met pijn in het hart hebben wij moeten besluiten om de saxofoonlessen van Muziek voor Kinderen met ingang van september 2022 op de locatie Wipe a Tear te beëindigen. We hebben hiertoe besloten na een lange reeks van gebeurtenissen die ons duidelijk heeft gemaakt dat een vruchtbare samenwerking tussen de saxofoondocenten en de directie van Wipe A Tear rond de lessen niet meer mogelijk is.  Zoals in het verslag van Samira en Josien te lezen is zagen onze saxofoondocenten geen toekomst meer voor de saxofoonlessen op deze locatie, onder meer omdat ze de medewerking vanuit de directie aan activiteiten rondom de saxofoonlessen misten. De directie gaf geen prioriteit en erkenning aan het belang van dit instrument en de lessen. Omdat ze het gevoel hadden dat hun lessen en creativiteit gedwarsboomd werden hebben Tony en Claire besloten te stoppen met lesgeven in Wipe A Tear. We vinden het allemaal heel erg jammer en spijtig voor de docenten en de kinderen; het was zo ontzettend leuk voor de leerlingen om les te hebben en de kinderen hebben ongelooflijk veel geleerd. Gelukkig blijven de dans- en drumlessen in Wipe A Tear nog doorgaan. We hopen dat de kids op deze locatie zo nog van ons lesaanbod kunnen genieten.