Het filmpje is er!
Yo Viajo – verslag van een reis naar muzikale samenwerking tussen kinderen wereldwijd
In de zomer van 2020 besloot Stichting MvK om te gaan samenwerken met Proyecto Manglar, een initiatief van de Colombiaanse muziekdocent Dario Eraso en Derk Norde.
Dario is al lange tijd actief als muziekdocent in Medellin; hij geeft les aan kinderen die opgroeien in kwetsbare omstandigheden en/of armoede. Samira heeft op haar reis naar Colombia begin 2020 intensief met hem samengewerkt.
De doelstellingen van Proyecto Manglar komen naadloos overeen met die van de Stichting Muziek voor Kinderen. Door de ondersteuning van Muziek voor Kinderen kan Dario in Colombia zijn activiteiten uitbreiden, meer kinderen bereiken en vaker lesgeven.
Gelijktijdig ontstond het idee, om de samenwerking uit te breiden naar het muzikale vlak!
Muziek is een bindmiddel – het is voor muziekmakende kinderen superleuk om in contact te komen met leeftijdsgenoten uit andere landen die ook muziekmaken. En de verbinding wordt nog sterker als je samen aan hetzelfde project werkt.
Ons doel: een muziekstuk dat door kinderen in Colombia én in Nederland én in Uganda wordt ingestudeerd en opgenomen, waarna de opnames verwerkt worden tot een gezamenlijk intercultureel en internationaal muziekfilmpje. Zo onstond “Yo Viajo”. In de tijdlijn hieronder is te lezen hoe dit project tot stand kwam en ook met welke hindernissen (vanwege Corona) we te maken kregen.
YO VIAJO – TIJDLIJN
September 2020:
Dario stuurt zijn eerste versie van het stuk Yo Viajo op naar Petra Griffioen (bestuurslid MvK). Zij leidt op het Hyperion Lyceum (voormalig school van Samira) een schoolorkest met wie zij dit stuk wil gaan instuderen.
Yo Viajo is gebaseerd op het Porro Chocoano ritme, wat weer Afrikaanse roots heeft. Vanzelf komt bij Samira de gedachte op, om ook de Ugandese saxofoonleerlingen te laten meedoen met dit project.
Oktober 2020
Colombia: Dario begint in het tehuis Angeles de Amor met het instuderen van zijn stuk. Vanwege Corona mag hij het tehuis nog niet in. De kinderen zitten op het balkon en hij geeft les vanuit de tuin.
Nederland: Op het Hyperion Lyceum starten de leerlingen van het schoolorkest met het instuderen van het stuk. De repetities zijn nog in kleine groepjes vanwege Corona en regelmatig ontbreken er leerlingen die in quarantaine zitten. We nemen tijdens de repetities ook korte filmpjes op, waarin de leerlingen zich voorstellen in het Spaans, en deze sturen we op naar Colombia. Zo leren we elkaar alvast een beetje kennen. De leerlingen uit Angeles de Amor sturen vrolijke filmpjes terug.
Uganda: ook in het tehuis Wipe a Tear starten de saxofoon-leerlingen met het instuderen van het stuk, onder leiding van muziekdocenten Tony en Claire. En als we de beelden van het oefenen uit de drie landen achter elkaar zetten krijg je meteen een indruk waar het naar toe gaat!
November 2020
Dario en Derk hebben een instructiefilmpje gemaakt, waarin ze uitleg geven over het ritme “Porro Choceano”. Petra gebruikt dit filmpje weer in de repetitie met haar orkest. https://www.youtube.com/watch?v=hwISFh-avss
In Uganda wordt ook hard geoefend, hoewel dat soms gehinderd wordt door het gebrek aan voedsel. Muziek voor Kinderen zet zich in om ook geld voor voedsel op te halen.
December 2020
Filmer Hermen de Waal biedt aan om de leerlingen van het Hyperion Orkest te filmen. We plannen een opnamedag, maar die kan toch niet doorgaan vanwege de plotselinge schoolsluiting half december. Gelukkig zijn er al wel audio-opnames gemaakt een week eerder. In de Kerstvakantie brengt Petra haar opname-apparaat langs bij de individuele orkestleden om aanvullende opnames te maken.
In Uganda zijn ze druk met het organiseren van een livestream-benefietconcert, en liggen de repetities voor Yo Viajo weer even stil.
Januari 2021
In Colombia worden de audio-opnames uit Nederland en uit Colombia onder elkaar gezet door Dario.
Ook buiten worden video-opnames gemaakt, omdat we ook willen laten zien waar de kinderen leven en wonen.
In Nederland zijn de maatregelen op dit moment streng, we mogen niet met het hele orkest bij elkaar komen. Daarom filmen we de leerlingen apart of in groepjes van 2.
Februari 2021
Voor Tony en Claire in Uganda is het een uitdaging om goede opnames te maken; Samira en Petra overleggen met hen via WhatsApp: Hoe kom je aan de juiste apparatuur, geluidskaart, microfoons, camera, en wat is een goede plek om op te nemen?
Maart 2021
Het is gelukt, ook de opnames in Uganda zijn gemaakt. Verzenden van de beelden is nog een hele klus, als je niet genoeg data hebt!
Nu komt het op de details aan, de editing in Colombia, vertaling. Het stuk Yo Viajo is gebaseerd op een gedicht van Ana Sofia Quinchia.
April 2021
Het muzikale gedeelte van de film is af! We willen graag dat de film begint met kinderen uit alle drie de landen die iets over zichzelf vertellen. Want dat is onze boodschap: alle kinderen, waar ze ook wonen, kunnen genieten van muziek en muziekmaken met elkaar. We gaan vol goede moed aan de slag met de interviews. Maar het blijkt alweer klus om dat materiaal te maken, te delen, te combineren, te vertalen, te monteren. Communicatie gaat via Google Translate, en af en toe heerst er zelfs Babylonische spraakverwarring.
Mei 2021
In Colombia is het onrustig. Er zijn protesten tegen de regering. ‘Help ze vermoorden ons’ schrijft Juan David, de Colombiaanse editor van de film tijdens een demonstratie die door de politie uiteengeslagen wordt. Hij komt er heelhuids uit maar een paar dagen later blijkt hij een COVID-besmetting te hebben opgelopen. Hij is gelukkig niet ernstig ziek maar de definitieve afwerking van de film laat door dit alles nog even op zich wachten.
Juni 2021
HOERA onze film is helemaal klaar! Vanaf nu gaan we hem delen met iedereen die hem maar wil zien!