Portret nr. 10 : Ranga

De portrettenreeks wordt afgesloten met Ranga omdat Ranga het ultieme voorbeeld is van een jongen waar muziek heel veel waarde voor heeft.
De eerste keer dat ik Ranga zag, was op een klein fotootje wat werd gemaild vanuit Tulip Garden, enige tijd nadat ik er in 2008 voor het eerst was geweest. Op de foto stonden een paar kinderen die blokfluit zaten te spelen en daarnaast stond een jongen die ik niet kende en die heel belangstellend stond te kijken. Dat was Ranga. Hij was begin 2009 in Tulip Garden aangekomen en vond daar muzikale activiteiten.
Tijdens mijn 2e bezoek, in okober 2009, meldde een verlegen Ranga zich voor de muzieklessen. Hij begon met het spelen van de melodica.

In die periode waren er nog wat meer jongens die keyboard speelden, maar niet iedereen was even gemotiveerd om door te zetten. Toen ik vroeg wie er echt iedere dag wilde komen voor les, stond Ranga klaar en hij toonde direct dat het hem menes was. Hij wilde écht graag keyboard leren spelen. Nadat mijn 4 maanden erop zaten droeg ik de keyboardlessen over aan Praveen, een plaatselijke jonge keyboardspeler die de kinderen wekelijks les kwam geven.
In de zomer van 2010 kwam ik terug en ik kon mijn ogen en oren niet geloven toen Ranga voor me speelde. Hij was enorm vooruit gegaan en speelde met lef en overtuiging. Ineens behoorde die verlegen, bescheiden jongen, die in het begin nog wat moeizaam op gang was gekomen, bij de beste keyboardspelers van Tulip Garden.

Inmiddels draait Ranga zijn hand niet meer om voor een lange remix van fimhits en staat hij rustig 10 minuten een solonummer te spelen voor honderden toeschouwers.

Ranga is geen studiehoofd, dus heeft de school verruild voor een stageplek als automonteur. Daarnaast is hij iedere dag achter het keyboard te vinden. Hij wil graag muzikant en keyboardleraar worden en een begin heeft hij daarmee onlangs al gemaakt. Hij heeft een paar keer op feestjes van zijn werk opgetreden en geeft les aan Lokesh, één van de jongere jongens die ook keyboard wil leren spelen. Hoewel hij het normaal moeilijk vind om Engels te praten, praat hij met mij honderduit in het Engels en vergeet hij dat hij er op school niet goed in was. Zijn talent voor muziek heeft hem veel zelfvertrouwen gegeven en hij kan zich er fantastisch in uiten. Hier doen we het voor!

Tot slot nog een foto van de hele Tulip Garden Music Group, een foto voordat ze met de bus naar een optreden gingen op de Telugu Medium School, ter ere van Republic Day.
Zie voor Ranga’s  optreden met een remix van nummers uit de film Gabbar Singh:
http://www.youtube.com/watch?v=9961P8dIH5U