Updates januari-juli 2019!

Benefietconcert 2 februari

Samira Kaya, die de stichting dit jaar zal overnemen begon dit jaar met een idee voor een reis in Oeganda. Op 2 februari 2019 vond een benefietconcert plaats in Volta, om geld op te halen voor instrumenten en andere muzikale doeleinden voor Samira’s reis. Er was veel opkomst en de muzikaliteit spatte er vanaf. Er werd overgemaakt en contant gedoneerd en bevriende stichting Favela doneerde €500! Samen leidde dat tot een opbrengst van maar liefst €2117,40!!! Wat een bedrag.

 

Oeganda

Samira reisde in maart 2019 naar Oeganda en begon met lesgeven in het bekende St Mary Kevin (SMK) weeshuis en basisschool. De eerste drie weken waren alle kinderen er, want er was school. Ze werd door oud-leerlingen van Monique warm onthaald. Brian (keyboard), Tony (altsaxofonist bij de Five Stars), en soms kwamen Claire en Emison (ook beide van de Five Stars) even langs. Tony en Brian verbleven op SMK – Tony woonde er nog, Brian trok voor Samira’s verblijf bij hem in – en hielpen vaak bij de lessen. In de klas leerden de kinderen liedjes zingen. Na school waren er twee groepen van allebei ongeveer 20 die om de dag les kregen in blokfluit, ukelele en kazoo. Deze instrumenten waren in Nederland gekocht van het opgehaalde geld van het benefietconcert. Van de brassband, een onderdeel van SMK dat al voor lange tijd bestaat, lieten we de instrumenten repareren, zodat de lessen niet louter theoretisch waren maar ook in praktijk uitgevoerd konden worden. De trompetten, trombones, tuba’s en zelfs saxofoons werden gerepareerd. De nieuwe jonge generatie kon beginnen met leren spelen. De leraar kwam helaas na de tweede keer al niet meer opdagen, en dus besloten Brian, Tony en Samira te proberen de les over te nemen. Dat lukte vrij goed, maar de leraar kwam niet terug. Tony, Brian en Samira wisten maar twee liedjes voor een marching band, van toen Tony en Brian er zelf nog in speelden. Toen zaten Samira’s drie weken erop bij SMK.

Later trokken Brian en Samira naar een plaatsje genaamd Katooke, ten westen van Kampala, om daar een week muziekles te geven op de peuter- en basisschool Bright Angels. Dit schooltje staat in verbinding met Dick van Dijk, die Samira vanuit Nederland kent. Hier werd alleen zingen gegeven, tijdens schooltijd, want deze school was – als een van de weinige in Oeganda – geen kostschool: de kinderen gaan na school dus naar huis. Ze gaven alle klassen les, en hoewel de jonge kindjes soms bang waren voor de blanke Samira vonden de kinderen het over het algemeen geweldig, ze waren nog veel enthousiaster dan op SMK. Ook probeerden ze de kazoo uit, gelachen dat ze hebben!

 

Na Bright Angels gingen Brian en Samira terug naar SMK, voor een extra twee weken. Het was Pasen en vakantie, en dus waren alleen de kinderen die niet naar huis konden nog daar. Die waren des te enthousiaster om te leren, en dus leerde Samira ze blokfluit en ukelele, en dat leerden ze in zo’n rap tempo dat het verbazend was. Soms kwamen ze wel drie keer per dag om meer les vragen. Hierna vloog Samira terug naar Nederland.

Benefietconcert 17 mei

De oud-leerlingen van Monique Tony Sentamu en Brian Nsubuga kwamen naar Nederland! Tijdens Samira’s verblijf in Oeganda kwam dat idee op en tijdens haar verblijf stroomden er al donaties binnen voor een visumaanvraag voor beiden. De aanvragen zijn goedgekeurd en op 29 mei 2019 kwamen Tony en Brian aan in Amsterdam. Om geld op te halen voor hun verblijf was er op 17 mei 2019 om 19.30 een benefietconcert in Volta. Nieuw op het podium was Kiki Kleinjan, misschien wel de verrassendste artiest, die met het liedje Price Tag de sterren van de hemel zong.

Verblijf Tony en Brian

Tony en Brian bleven voor een maand in Nederland. Samen met Samira gaven zij 2 muziekworkshops op het AZC Osdorp via Time4You. Ook traden ze een paar keer op, zoals op 8 juni in Vrijburcht en bij een concert op het Hyperion Lyceum op 13 juni, maar ook op de opening van een kleine expositie in een café en zes uur lang als welkomstmuziek op een festival Hoftuin Zomerfeest. Daarnaast speelden ze enkele keren op straat, allemaal om geld op te halen voor de stichting. Naast het muziek maken werd er natuurlijk volop bij Monique langsgegaan, en, ook afscheid genomen. Ondertussen leerden de jongens ook van Paul Feldmann hoe ze saxofoons repareren, voor in Oeganda, voor het lesgeven en voor hun eigen instrument. Ook zamelden we op Basisschool Oostelijke Eilanden (BOE) kleding in voor de kinderen van de projecten in Oeganda, Tony en Brian verlieten Nederland met uitpuilende koffers. Het waren 4 mooie weken.