Verslag Muziekweek in Rwanda

Van 20-27 oktober, ben ik in Kigali, Rwanda geweest voor de Internationale Muziekweek op de Oakdale Kigali Music School. 8 dagen lang heb ik aan ruim 50 deelnemers les gegeven, in totaal zo’n 60 uur. Een pittige werkweek, maar het was gewéldig!
Dagelijks heb ik les gegeven aan een groep jeugdleiders van WE-ACT, een organisatie die zich inzet voor HIV-positieve volwassenen en kinderen.De jeugdleiders kregen dagelijks blokfluitles en ensemblespel, gericht op liedjes die ze met de kinderen uit het programma kunnen doen.
Daarnaast heb ik blokfluitles gegeven aan volwassen studenten en leraren van de muziekschool, zodat ook zij dit door kunnen geven aan kinderen in het outreachprogramma van de Oakdale Kigali Music School.
Natuurlijk kwamen ook de jonge leerlingen van de muziekschool zelf aan de beurt. Met veel plezier heb ik met hen gezongen en ook blokfluit gespeeld.

 

 

 

 

 

Toen bekend werd dat er saxofoonlessen te krijgen zouden zijn tijdens deze week, meldden zich verschillende jonge mannen uit Kigali bij de muziekschool. Aan hen heb ik de eerste beginselen van het saxofoonspelen geleerd.
Gelukkig meldde zich in dezelfde periode ook Leo, een Engelsman die voor werk 2 jaar in Kigali verblijft. Het is een goede amateursaxofonist en heeft vroeger veel blokfluit gespeeld. Hij zal de komende tijd als vrijwilliger de blokfluit- en saxofoonlessen voortzetten!

 

 

 

Het meest bijzondere aan deze muziekweek was deelname van de saxofoongroep van St. Mary Kevin Orphanage (SMK) in Oeganda. Sinds ze hoorden van een mogelijke reis naar Rwanda, hun eerste grote reis ooit, hebben ze geoefend en geoefend om zo goed mogelijk te kunnen spelen. Claire, één van de nieuwe meisjes in de groep, kon in augustus nog nauwelijks spelen en met z’n allen hebben ze haar geholpen om op het niveau van de groep te komen. Nu stalen ze met z’n vijven geheel de show. Een naam hadden ze ook bedacht voor hun groep: The Five Stars. En dat zijn ze!!
Op woensdagavond arriveerden ze met bandinstructeur Ivan en SMK manager Joan Faith na een busreis van zo’n 12 uur en de dagen erna hebben ze me geholpen met lesgeven (blokfluit, saxofoon, trombone).

Op zaterdag hebben ze opgetreden tijdens de twee slotpresentaties. Hun optreden zorgde ervoor dat iedereen aan het dansen en zingen ging. Ik was zó trots op ze. Wat een kanjers!

Dit project had alles in zich waar Muziek voor Kinderen voor staat: het geven van plezier en eigenwaarde door muziek, het leren samenwerken en nemen van verantwoordelijkheid voor een goed muzikaal resultaat, het met elkaar in contact brengen van kinderen (en volwassenen) van verschillende achtergronden en nationaliteiten, het uitwisselen en overdragen van muzikale kennis.
Dit project zal dan ook zeker een vervolg krijgen!

De Internationale Muziekweek kwam tot stand in samenwerking met Musicians without Borders/ Rwanda Youth Music en de Oakdale Kigali Music School en werd mogelijk gemaakt door de Nederlandse ambassade in Rwanda.

 
foto: The Five Stars na een spontane presentatie voor de Nederlandse ambassadrice.

Meer foto’s en updates van Muziek voor Kinderen zijn te zien op onze facebook pagina:https://www.facebook.com/pages/Muziek-voor-KinderenMusic-for-Children/272184229551302?ref=hl#!/pages/Muziek-voor-KinderenMusic-for-Children/272184229551302