Ontwikkelingen en kerst in India

De afgelopen weken zijn heel druk geweest en hebben veel positieve ontwikkelingen gebracht. Half december heb ik een bezoek gebracht aan een college in Vijayawada waar de kinderen naast de gewone leerstof kunstvakken als muziek, dans en schilderen krijgen aangeboden.  In de kerstvakantie is een oudere jaars harmonium/keyboard leerling die daar op het college ook al les geeft, hier op Tulip Garden langs geweest. De kinderen hebben laten horen wat ze van mij hebben geleerd , hij heeft verschillende dingen voor hun gespeeld en ik heb met hem mijn manier van aanpak met hem besproken.  Het klikte over en weer en als alles goed gaat, begint hij hier volgende week zondag met lesgeven.  Er zijn dan nog een paar weken van overlap waarin we de lessen samen kunnen vormgeven. Van hem begrijp ik dat het hier in en rond Vijayawada wat westerse muziek betreft nog een vrijwel onontgonnen gebied is.

Op 1e kerstdag hebben we met de muziekgroep een heel leuk optreden gedaan in het tehuis voor geestelijk en/of lichamelijk gehandicapten wat ook door de stichting SDWH wordt ondersteund. De kinderen daar hadden dansen ingestudeerd en improviseerden onder leiding van hun dansdocent zelfs spontaan een dans op sommige nummers van onze muziekgroep. Het was bijzonder om die kinderen met hun beperkingen toch zo te zien dansen en stralen. Ik kreeg meteen veel zin om daar zo snel mogelijk ook wat aan muziek te gaan doen met ze. De week erna ben ik er heen gegaan met blokfluiten, een klein casiokeyboard en wat ritme instrumentjes. Hoewel ik die dag maar twee uur tijd had om te blijven, heb ik toch veel met ze kunnen doen en ik hoop er deze week nog eens naar toe te kunnen gaan.

Op 1 januari brachten ze een nieuwjaarsbezoek aan Tulip Garden en hebben we een gezamelijk muziek en dansprogramma verzorgd voor de bezoekers . Inmiddels kunnen sommige kinderen van Tulip Garden al aardig spelen. Vooral op het keyboard zijn verschillende talenten actief! Helaas raakte een van de keyboards de ochtend voor het optreden defect. Ik  ben wel benieuwd hoe de instrumenten zich gaan houden op termijn. De luchtvochtigheid is hier hoog en daar kunnen veel instrumenten slecht tegen.