december ’12-januari ’13: India, Tulip Garden

Na meer dan een jaar niet bij het muziekproject in India geweest te zijn, kwam ik half december terug in Tulip Garden, het tehuis voor HIV postieve weeskinderen, om muziek te maken met de kinderen. Deze keer voor 6 weken zodat ik ruim de tijd had om veel te ondernemen met de kinderen op muzikaal gebied en tegelijkertijd wat ruimte had om ook tijd met ze door te brengen buiten de muziekkamer.  De kinderen worden inmiddels grote jongens en meisjes en het mooie is, dat ze zich er bewust van gaan worden dat ze met hun muzikaliteit en hun instrumentale kennis, iets waardevols in handen hebben.  Het geeft ze veel plezier om te oefenen op hun instrument en ze gebruiken de muziek om hun verdriet of zorgen te vergeten. Daarnaast zien ze het als een poort naar een ander leven waarin ze kunnen reizen, waardering kunnen krijgen en in hun levensonderhoud kunnen voorzien.
Zelf zie ik ook het sociale aspect van het samen musiceren als een grote meerwaarde. Het valt niet mee om met tientallen pubers, jongens en meisjes in één tehuis te wonen. Er wordt heel wat afgebekvecht en ze kunnen elkaar goed dwarszitten af en toe. Tijdens het muziekmaken echter, delen ze het plezier van het musiceren met elkaar en ervaren ze hoe ze op een positieve manier kunnen samenwerken. Dit heeft geresulteert in een aantal mooie optredens . De “Tulip Garden Music Group” heeft tweemaal opgetreden op scholen voor meer dan 500 kinderen, op een groot feest voor het hele dorp en in tehuizen in de omgeving.

Ik had deze keer een dwarsfluit en een klarinet meegenomen (met dank aan Musicians without Borders die deze instrumenten uit hun instrumentendepot hebben geschonken!) en die werden enthousiast ter hand genomen door Sai Mahesh en Sunil. Deze twee muzikale jongens waren er al bij vanaf het prille begin in 2008, maar ze waren vorig jaar helaas van het muzikale pad afgeraakt. Tot mijn vreugde wakkerden de nieuwe instrumenten hun enthousiasme opnieuw aan en ze zijn weer helemaal terug! (zie foto hieronder)

Het is mooi om te zien dat de leden van de muziekgroep de jongere kinderen nu willen helpen om ook wat liedjes te kunnen spelen. De jongere generatie staat namelijk te trappelen om lid te worden van de muziekgroep!
Het traject van de keyboardcerficaten wat vorig jaar is ingezet, wordt door iedereen uit de groep gezien als iets van belang en voor het komende examen zijn zich nu 9 keyboardleerlingen aan het voorbereiden.

De grote wens van een aantal jongens is, om ook een electronisch drumpad te leren bespelen. Aangezien ze dit jaar bewezen hebben serieus bezig te zijn met het muziekmaken, heb ik contact gezocht met een leraar die lessen geeft op de drumpad en ik wil de jongens graag een drumpad en lessen geven na hun keyboardexamen in mei, zodat ze zich nog breder kunnen ontwikkelen.

Mocht u willen helpen om dit te verwezenlijken, kunt u een donatie doen op rekeningnummer 4231019 t.n.v. Stichting Muziek voor kinderen, Amsterdam, o.v.v  “drumlessen Tulip Garden”. De drumlessen kosten 10 euro per week. Daarvoor komt de leraar 2 uur lesgeven aan in totaal 6 jongens.
Het drumpad zelf (het kost zo’n 600 euro) kan betaald worden van eerder gedane donaties.

Meer foto’s zijn te vinden op de pagina “Foto’s”