Soweto, september 2013

Van 2 tot 9 september bracht ik in Soweto een bezoek aan het door Muziek voor Kinderen gesteunde muziekschooltje van Mosoeu Ketlele en de muziekgroep Summertime. Ook gaf ik een ensembleles op twee scholen.

In 2011 heb ik kennisgemaakt met de Mosoeu Ketlele en de kinderen van Summertime. Ik heb toen een weekend met ze gewerkt en hun enthousiasme, spontaniteit en creativiteit tijdens het muziekmaken, maakte veel indruk op me. De groep was toen een djembe groep en omdat ze hun groep wilden uitbreiden met melodie instrumenten, hebben ze via Muziek voor Kinderen blokfluiten, melodica’s en gitaren gekregen.
Anno 2013 is Summertime uitgegroeid tot een zelfbewuste groep tieners met 3 melodica’s, 2 gitaren en een bas. Net als de Five Stars uit Uganda, hebben ze een goede podium présence: enthousiast, swingend en zelfbewust.
Tijdens mijn bezoek traden ze op met 2 rappers tijdens het slotconcert van een hip hop competitie. Het feit dat de groep live speelt, in plaats van een rapper met een backing cd, maakte veel indruk op de aanwezigen.
Het muziekschooltje in Soweto heeft buiten de leden van Summertime nog 10 gitaar- en blokfluitleerlingen waaronder een groep kinderen uit een kindertehuis. Iedere zaterdag wordt er door 3 docenten les gegeven op keyboard/melodica, gitaar en blokfluit.
De toekomst is echter wat onzeker omdat drijvende kracht Mosoeu gaat verhuizen naar een andere plek en zijn activiteiten daar naartoe zal verleggen. De groep Summertime zal in ieder geval blijven bestaan en de grote wens is om in juli volgend jaar te gaan spelen op een muziek- en theater festival.