Thailand en India

De afgelopen weken reisde ik opnieuw naar India en, voor de eerste keer, naar Thailand. In Thailand bezocht ik “Baan Gerda”, een dorp voor weeskinderen . Hier wonen zo’n 70 kinderen. Ze wonen per 10 kinderen samen in een huis met twee ‘moeders’. Afgelopen twee jaar hebben ze muziekles gehad van de Amerikaan Bruce Gaston, die tevens een opera voor ze geschreven heeft.(zie :www.livingwiththetiger.com) Ik ben een weekend op bezoek geweest en heb met drie groepen kinderen muziek gemaakt. De kinderen waren erg enthousiast, één groepje meisjes kwam tot 3 keer terug omdat ze door wilden gaan met spelen. Van dit groepje zijn foto’s te zien op de foto pagina.

Vanuit Thailand ben ik doorgereisd naar India, opnieuw naar Tulip Garden. Ik had me erg verheugd op het weerzien met de kinderen maar vlak voor mijn vertrek uit Thailand kreeg ik te horen dat Madhu, één van de kinderen uit de muziekgroep, na een incident op school, was weggelopen. Ik maakte me grote zorgen om zijn welzijn, hij was al een week weg. Verder was Ramu, de jongen die gitaar speelde,  overgeplaatst naar een ander tehuis en het muzikaalste en actiefste meisje was naar een hostel vertrokken. Er was een gat geslagen in de muziekgroep… Door alle overige kinderen werd ik met  hartverwarmend enthousiasme ontvangen. Het deed me goed en mijn zorgen om Madhu werden daardoor een beetje verzacht. Tot mijn grote opluchting kwam hij 4 dagen na mijn aankomst weer terug, hij was heel ver weg geweest maar opgevangen door “Childline” een organisatie voor straatkinderen, en weer netjes thuisgebracht. Het instrumentarium van de muziekgroep was, op de trommel na, gelukkig nog  in goede staat  en sommige kinderen hadden een opzienbarende muzikale vooruitgang geboekt. Erg leuk! Ikzelf heb deze keer wat minder met de kinderen kunnen doen dan de vorige keer omdat de meesten deze hele periode naar school moesten en dan blijft er helaas niet zo veel vrije tijd over. Wel hebben we “Beat it” van Michael Jackson ingestudeerd en dat leidde af en toe tot erg leuke  spontane dans en zanguitingen.    Verder heb ik met een aantal kinderen, en de keyboarddocent Praveen, gewerkt aan het lezen van bladmuziek omdat ze daardoor op den duur natuurlijk veel meer muziek tot hun beschikking hebben.   Tijdens mijn verblijf kreeg ik een verzoek om financiële hulp van father Ravisj, het hoofd van Kala Darshini, de kunstafdeling van het Loyola College in Vijayawada. Hij was bezig met een historisch initiatief: voor het eerst in de Indiase geschiedenis zullen 3 meisjes uit de Dalit kaste (voorheen de onaanraakbaren),studenten van Kala darshini,  in Chennai een universitaire dansopleiding gaan volgen. Twee van de drie waren al geplaatst, voor het derde meisje, Jeslin, had hij nog niet genoeg geld voor de inschrijving bij elkaar. Ik wilde dit meisje graag  helpen om aan de opleiding te kunnen beginnen. 

Als dank voor mijn hulp/de hulp van de stichting Muziek voor Kinderen, heeft zij met een groep meisjes van Tulip Garden een dans ingestudeerd die de meisjes op Independance Day (15 augustus) op hun school hebben opgevoerd. Tijdens deze viering heeft een aantal jongens van de muziekgroep ook twee muzieknummers gespeeld.

Het hele optreden viel overigens bijna letterlijk in het water doordat er een tropische regenbui losbarstte op het moment dat de vlag zou worden gehesen. Na een uur wachten konden we , hoewel gedeeltelijk, alsnog ons programma doen.  Met father Ravisj heb ik nu een constructie afgesproken waarin een muziek- of dansstudent(e) die financiële hulp nodig heeft voor zijn of haar vervolgstudie, in het laatste jaar les komt geven op Tulip Garden. Op die manier verdient de student(e) zelf een deel van het benodigde geld en krijgen de kinderen van Tulip Garden les. Zo komt er binnenkort een meisje wekelijks dansles geven. Al met al weer een stap verder. De muziek-en danslessen hebben een structureel karakter gekregen en daarnaast hebben de kinderen ook nog steeds veel contact met de muzikanten uit Pondicherry. Muziek is een onderdeel van hun leven geworden en hoewel niet alle kinderen er even intensief mee bezig zijn, heeft het voor velen een grote waarde. Mijn volgende bezoek aan Tulip Garden zal plaatsvinden van 18 december tot 20 januari. Ik wil dan  een concert gaan organiseren waarin zowel de kinderen als hun docenten en, indien mogelijk, de musici uit Pondicherry op zullen treden, om het één jarig bestaan van de Tulip Garden Music Group te vieren!