Verslag Lord Buddha Home for Children, India

Van 17 december tot 2 januari heb ik les gegeven in het Lord Buddha Home for Children in het kleine gehuchtje Silounja, vlakbij Bodhgaya, Noord-India.
Dit children’s home in de zeer arme en droge provincie Bihar geeft een thuis aan zo’n 70 kinderen. Het is opgezet door de Nederlandse stichting “Kinderhulp Bodhgaya” , in samenwerking met de Indiase organisatie Nav Bharat Jagriti Kendra.
Een klein groepje tieners uit het tehuis heeft sinds enige tijd les op traditionele Indiase instrumenten als harmonium, tabla en dholak.  Veel kinderen hadden daarnaast belangstelling voor gitaar en andere instrumenten, dus ik ging er naartoe met een heel stel blokfluiten en wat melodica’s. Ter plekke heb ik een extra gitaar aangeschaft naast degene die ze er al was en zo hadden we een heel palet aan instrumenten tot onze beschikking.
De kinderen waren enorm enthousiast en de (plastic) blokfluiten werden bespeeld, gewassen en doorgegeven aan de volgende groep.  Er waren enkele jongens met veel aanleg voor gitaarspelen en na 2 weken konden we op het Oud&Nieuw feest diverse stukken ten gehore brengen, te midden van de dansjes die de kinderen ook ingestudeerd hadden. Het was een erg leuke Oud&Nieuw viering en we gingen al dansend met z’n allen het nieuwe jaar in.
Eén van de jongens liet me een mooie Hindu film song horen en dat lied werd ons lijflied.
Doordat de kinderen in Tulip Garden, dat ik daarna bezocht, het ook bleken te kennen, kon ik daarmee een leuke connectie tot stand brengen tussen de kinderen van beide tehuizen.
Wie weet kunnen ze elkaar ooit eens opzoeken om samen muziek te maken!

Kinderhulp Bodhgaya en Muziek voor Kinderen hebben de gezamenlijke intentie om de muzieklessen in het LBHC een vervolg te geven.  Daar worden momenteel plannen voor gemaakt. Wordt vervolgd…