Verslag SMK augustus 2014

Ruim 2 maanden na het bezoek van de Five Stars aan Nederland, stapte ik alweer in het vliegtuig voor een bezoek van een maand aan Uganda. Deze keer combineerde ik mijn activiteiten in St. Mary Kevin Orphanage (SMK) met het nieuwe pilot project in het Hearts-Vision Home in Kampala (zie het bericht onder dit bericht)

De eerste week was nog een schoolweek voor alle kinderen in St. Mary Kevin maar aan het eind van de week werden de Five Stars en ik verrast met een uitnodiging om de gasten van de week te zijn in het bekende programma “Jazz with Isaiah”, van de bekende Ugandese saxofonist Isaiah Katumwa. Daar zaten we ineens in de studio en werd er een hele uitzending aan ons gewijd! Wie had dat ooit kunnen denken? De Five Stars gaven zoals altijd blijk van een enorme flexibiliteit en moed, want ze werden zo van school geplukt, na 3 weken geen sax aangeraakt te hebben, en moesten zonder enige warming up, meteen voor de cameras spelen. Ga er maar aanstaan als beginnend bandje..

Op 10 augustus werd er in SMK een groot concert georganiseerd ter afsluiting van de “2nd term” , voor ouders van de kinderen die er op school zitten en andere belangstellenden.
Inmiddels zijn er vele groepen met een uitgebreid repertoire dus het programma omvatte maar liefst 3 uur muziek, koorzang en dans. In de week voorafgaand aan het concert werd er hard gerepeteerd door alle groepen.
Deze keer was viooldocent Evert Sillem uit Amsterdam mee om in de schoolvakantie les te geven aan de vioolleerlingen van SMK. (zie bericht hieronder).

Samen met nieuwe enthousiaste kinderen op de blokfluit en jonge blazers uit de brass band hebben we met de strijkers  een klein orkest geformeerd en een aantal stukjes gespeeld. Het was de eerste keer dat de kinderen speelden in een soort “symfonieorkest” en ze vonden het geweldig!

 

 

 

Tijdens het concert waren de leden van de Five Stars alom vertegenwoordigd: saxofoon spelend, dansend en zingend en spelend in de popband. Het is mooi om te zien hoe zij het hart vormen van de SMK groepen en hoe ze hun leeftijdgenoten en jongere kinderen inspireren.

In de vierde week bracht ik met de Five Stars bezoeken  aan verschillende collega organisaties zoals M-Lisada en Hearts-Vision. Beide organisaties richten zich op de opvang van straatkinderen en M-Lisada gebruikt al sinds jaren met veel succes muziek om de kinderen weer een doel en plezier in het leven te geven. Het was voor ons inspirerend om de M-Lisada Brass band te horen. Deze band heeft een zeer hoog niveau en het gaf de SMK musici een ideaal om naar te streven met hun eigen brass band.

 

Met de nieuwe band instructeur Vincent heb ik een plan gemaakt om de brass band verder te ontwikkelen en meer optredens te genereren. Ook moeten er weer nieuwe leden worden opgeleid want ieder jaar zwaaien er kinderen af die naar boarding schools gaan of terug naar familieleden, als ze geen sponsor krijgen voor hun middelbare school. Hier hopen we de gevorderde spelers, waaronder de Five Stars, in te kunnen gaan zetten door ze af en toe een weekend naar SMK te laten komen en te laten helpen met lesgeven, onderhoud instrumenten en dergelijke.