Verslag Hearts-Vision, Uganda, augustus 2014

Na de enerverende 3 weken in mei, waarin de Five Stars uit Uganda in Nederland waren voor de Muziekmaatjes uitwisseling, reisde ik eind juli wederom naar Uganda. Nu in St. Mary Kevin Orphanage goede plaatselijke docenten aan het werk zijn, kon ik wat tijd vrijmaken om een nieuw project op te starten.
De organisatie voor (ex) straatkinderen Hearts-Vision koesterde de wens om iets aan muziek te gaan doen met de kinderen die in het Hearts-Vision Home in Kampala wonen en waren dan ook heel blij toen ik me bij hen meldde.
Voor dit pilotproject werd ons steun aangeboden door de Nederlandse organisatie Musica Favela en zo konden we 16 blokfluiten, 4 melodica’s en een gitaar voor de kinderen aanschaffen.
Een paar dagen voor ik met het muziekproject bij Hearts-Vision begon , konden de kinderen en begeleiders komen luisteren naar het concert wat bij SMK gegeven werd aan het einde van de schoolterm. Bij mijn eerste muzikale ontmoeting, 2 dagen later, met de kinderen van het Hearts-Vision Home hadden ze ieder een favoriete groep  en waren ze geïnspireerd om zelf muziek te gaan maken.

De gitaar was voor velen het favoriete instrument. De gitaar die ik in Kampala voor ze had aangeschaft werd in de week die volgde dan ook intensief bespeeld. Ik heb muziek gemaakt met het meisje en de zestien jongens die, na soms enkele jaren op straat te hebben geleefd, in dit huis een nieuw thuis te hebben gevonden. Ze waren erg geïnteresseerd en enthousiast en het muziekmaken deed ze zichtbaar goed.

 

Op één van mijn wandelingen terug naar mijn logeeradres in Kampala, zag ik een papier op een boom hangen waarop een muziekdocent zich aanbood voor gitaar en keyboardlessen. Dit was precies wat we nodig hadden en na een telefoontje kwam deze jonge man bij ons langs. We hebben afgesproken dat hij 6 weken les komt geven en dan kijken we of we ermee verder gaan. Inmiddels hebben de kinderen 2 lessen van hem gehad en de berichten zijn zeer positief.
wordt vervolgd….