Verslag vioollessen in SMK, door Evert Sillem

Van 3 t/m 23 augustus 2014 heb ik vioolles gegeven aan de kinderen tussen 9 en 11 jaar van het St. Mary Kevin Orphanage en school, te Kajjansi in Uganda. Toen ik arriveerde kon ik nog  aan alle vioolleerlingen lesgeven, maar na een week ging een aantal kinderen naar huis. Dit waren de kinderen die voor de ‘end of term’ periode een aantal weken naar hun ouders of familieleden gingen. Alleen de kinderen die geen familie hebben om naartoe te gaan  kon ik toen nog voor de overgebleven twee weken les geven. Deze laatstgenoemde kinderen heb ik dan ook het beste leren kennen:  Kaifa, Patricia, Geoffrey, Richard, Miriam, Oliva, Linus en Ambrose gaf ik soms elke dag en dan weer om de dag les in een van de lokalen op het terrein van het kindertehuis. Vioolspelen is  een van de activiteiten die wordt aangeboden aan de kinderen; je kunt kiezen uit allerlei instrumenten: blokfluit, koperinstrumenten zoals trompet, tuba of trombone, drums, je  kunt op het koor. Sommige kinderen die ik les gaf bespeelden ook andere instrumenten of zaten op het koor. Zo kunnen ze zich muzikaal breed ontwikkelen.

Het niveau dat de kinderen hadden was elementair; ze werkten uit een Amerikaanse methode genaamd ‘Essential Elements for Strings’. De Amerikaanse vioolleraren die ook af en toe komen hadden een aantal exemplaren van deze methode achtergelaten waar ze uit konden werken.  De kinderen konden de noten redelijk lezen en veel van hen waren ook goed in het opzeggen van de notennamen.
De uit Kansas, Missouri afkomstige maatschappelijk werkster Melissa Mosher was de coördinatrice van het vioolproject en was heel behulpzaam zodat alles soepel verliep. Melissa is vrijwilligster en is al vijf jaar werkzaam bij het weeshuis. Op zondag 10 september vond het ‘End of term-concert’ plaats op de binnenplaats van het kindertehuis. Tijdens dit concert, waarbij de vele kinderen in allerlei formaties optraden, traden de vioolleerlingen op samen met kinderen die les hadden van Monique en die blokfluit, trompet, saxofoon, trombone en bariton speelden. We hebben toen verschillende liedjes gespeeld, waaronder een Hongaars volksliedje, alsook een liedjes genaamd  ‘Oh wat een mooie dag’. Het was leuk om de kinderen de Nederlandse teksten te horen zingen.Uit Nederland had ik snaren meegenomen alsook enkele schoudersteunen.
Er was nog extra geld ingezameld waarvan o.a. violen konden worden gehuurd bij de Kampala Music School.
n het ‘guesthouse’ van St. mary Kevin, waar Monique en ik verbleven, was het redelijk comfortabel toeven. Er werd voor ons lekker gekookt door Josephine.
Melissa was zo vriendelijk om een paar keer tijd vrij te maken om met mij mee te gaan op een paar uitstapjes, zodat ik iets van het land kon zien. Zo hebben we het Victoriameer gezien, de rivier de Nijl met mooie watervallen, het kustplaatsje Jinja en de hoofdstad Kampala.
Het was heel boeiend om mee te  maken.