augustus 2012: Uganda

Uganda
Na een week in het rustige Rwanda vertrok ik op 13 augustus met een klein vliegtuigje naar Uganda voor mijn 3e bezoek aan St.Mary Kevin Orphanage(SMK). In SMK aangekomen, werd ik verwelkomd door alle kinderen, begeleid door feestelijke muziek van de marching band. Een fantastisch onthaal!
In SMK waren de voorbereidingen in volle gang voor het grote concert op 26 augustus. Voor de eerste keer in de geschiedenis van SMK werd er een “Brass Band and Music Concert” georganiseerd wat tevens als fundraiser zou dienen. Ikzelf heb de kleinere muziekensembles voor m’n rekening genomen: blazers- en saxofoonensembles en beginners ensemble met de blokfluiten, melodica’s en keyboard.


Voor dit concert, en de voorafgaande muziekweek, hebben we 3 jongens uit Gulu, Noord-Uganda over laten komen met hun keyboarddocent zodat een begin kon worden gemaakt met een contact tussen SMK en de opstartende muziekschool in Gulu. De 3 jongens, die zelf geen weeskinderen zijn, hebben ondanks de erg sobere omstandigheden in het tehuis, een geweldige tijd gehad in SMK en wilden eigenlijk nog langer blijven. Voor de kinderen van SMK die uit Noord-Uganda komen, was het heel fijn om kinderen uit hun eigen streek op bezoek te hebben. Mooi om te zien!

 

 

Het concert was super voorbereid en er werd meegeholpen door vele vrijwilligers waaronder leerkrachten van de school. Alle muziek-, zang- en dansgroepen hebben geóefend en geoefend, vaak met een lege maag omdat de voedselvoorziening tijdens de vakantieperiode van de school soms moeizaam verloopt. Iedereen was helemaal klaar om te spetteren voor een paar honderd man publiek… Helaas, men had één misrekening gemaakt: entreeprijzen die te hoog waren voor de doelgroep. Het resultaat was dat er maar enkele tientallen bezoekers waren. Ook de uitgenodigde VIP’s lieten verstek gaan. Heel jammer maar ook heel leerzaam voor de organisatie. Alle groepen hebben voor het aanwezige publiek toch het beste van zichzelf laten zien en iedereen kon trots zijn op zijn of haar bijdrage.

De marching band trad tijdens het concert voor het eerst op in hun splinternieuwe uniformen en ze zagen er geweldig uit.
Momenteel wordt de ruimte voor de instrumenten, en nu ook de uniformen, opgeknapt en voorzien van kasten zodat wat nieuw is, ook goed onderhouden kan worden.

 

Het concert was tevens de doop voor het “SMK Saxophone Quartet” waarin Rose, 13 jaar, haar debuut maakte als saxofoniste. Zij heeft in een paar maanden leren spelen met ‘les’ van Tony en de andere kwartetgenoten. Geweldig wat die kinderen met elkaars hulp kunnen bereiken. Ik ben zó trots op ze!

De dansgroepen met traditionele dansen maakten op mij veel indruk. Wat een girlpower straalt daar vanaf. En dan de opzwepende drumpatronen daaronder.. wow!

 

 

Omdat iedereen teleurgesteld was door het geringe aantal bezoekers van het concert, hebben we het een kleine week later, gratis toegankelijk, herhaald op het schoolterrein voor een groter en even enthousiast publiek.
Al met al heeft mijn bezoek, wat dit keer in het teken stond van het concert en de voorbereidingen daartoe, veel nieuwe ervaringen opgeleverd voor iedereen en zijn we met z’n allen een treedje hoger geklommen op de artistieke ladder. De mensen van St Mary Kevin Orphanage hebben ervaren wat ze door goede samenwerking voor elkaar kunnen krijgen en zowel medewerkers als bezoekers hebben kunnen zien welke geweldige talenten de kinderen in huis hebben. Dit kan het begin zijn van veel meer moois…

Monique