Verslag Uganda 1

Van 28 juli tot 29 augustus heb ik les gegeven in St. Mary Kevin Orphanage Motherhood. Een kindertehuis/ boardingschool in Kajjansi, nabij Kampala. Komend vanuit Zuid-Afrika, waar ik les gaf aan een klein groepje spontane kinderen, was het behoorlijk wennen in Uganda. De eerste week waren alle 250 kinderen, boarders en orphans, aanwezig en gaf ik les aan schoolklassen van 40 tot 60 kinderen. Na de eerste week gingen er veel kinderen naar huis en bleven de weeskinderen over. Dat waren er nog zo’n 100 maar nu gaf ik gerichte instrumentale lessen aan kleinere groepen of individueel. Ik had een paar zeer gemotiveerde saxofoonleerlingen, een snelle gitaarleerling, een heel leuk blokfluitgroepje en dan nog de leden van de marching band.

Zij wilden graag van blad leren spelen en ik heb ze daar op een praktische manier kennis mee laten maken door ze eenvoudige duos en trios te laten spelen.

Het was op de meeste dagen één en al muziek, iedereen was aan het oefenen en samenspelen, soms met een ware kakofonie als resultaat. Het enthousiasme en de inzet waren geweldig om mee te maken. Hoewel veel kinderen hier in het begin wat introvert en verlegen waren, werd onze band in de loop van de weken sterk en toen het moment van vertrek in zicht kwam, maakten ze me heel duidelijk dat ze me graag terug wilden zien en door wilden gaan met de muzieklessen. Ook de leiding van het tehuis, het hoofd van de school en bandinstructeur Ivan waren heel blij met mijn inbreng.
Inmiddels heb ik besloten in december weer 3 weken te gaan. Verder heb ik afgelopen week eindelijk de tuba kunnen verzenden, vergezeld van 10 kilo aan ingezamelde kinderkleren en bladmuziek zodat de jonge muzikanten verder kunnen in de tussentijd.